HOV logo BANNER

Venezuela mot socialism? - Intervju med Hermann Albrecht

Vi kan tvinga Chavez att fortsätta i riktning mot socialismen med arbetarkontroll över storindustrin och bankväsendet. Detta skulle vara möjligt, och det skulle inte finnas någon större risk för att USA skulle ingripa på grund av risken det skulle innebära för revolutionära rörelser över hela Latinamerika.

Vi kan tvinga Chavez att fortsätta i riktning mot socialismen med arbetarkontroll över storindustrin och bankväsendet. Detta skulle vara möjligt, och det skulle inte finnas någon större risk för att USA skulle ingripa på grund av risken det skulle innebära för revolutionära rörelser över hela Latinamerika.


Kan du beskriva den politik som Chavez har fört sedan han kom till makten?

För det första har han infört en ny konstitution som diskuterades av folket och som sedan röstades igenom demokratiskt. Den är ett stort genombrott eftersom den låter folket delta på alla ekonomiska och politiska områden. Till exempel får folket rätt att välja alla politiker och de kan också avsättas efter halva mandatperioden tack vare denna nya konstitution. Men tyvärr begränsar den också revolutionens omfång eftersom den erkänner privategendomen som princip.

En annan viktig egenskap är att förutom de tre delar som staten brukar bestå av, den beslutsfattande makten, den verkställande makten och den juridiska makten, så lägger den också till en fjärde makt, den så kallade moraliska makten. Denna finns till för att skydda folket från staten och reglerar vad de andra delarna i staten får göra. Den nya konstitutionen ger också möjlighet att göra ändringar och förbättringar i konstitutionen när som helst. Den inför också lokala kommittéer och liknande organisationer som en del av staten och tillåter och uppmuntrar folkets aktiva deltagande på alla områden. Men väsentligt är att eftersom den skyddar privategendomen så är den ekonomiska karaktären hos programmet reformistisk och inte revolutionär.

Han införde 49 nya lagar i december 2001 som till exempel fiskelagen, jordreformen, oljelagen och ett program för järnvägsbygge. Tack vare det håller nu fyra tunnelbanesystem på att byggas: Tunnelbanan i Caracas byggs ut och helt nya tunnelbanor byggs i Valencia, Venezuelas viktigaste industristad, och Maracaibo, den viktigaste oljestaden. Dessutom håller en järnväg på att byggas som sammanbinder norra Brasilien med Karibiska havet. Det här är en nivå av infrastruktur och investeringar som aldrig har setts i Venezuela eller för den delen i hela Latinamerika.

Har Chavez arbetarklassens stöd?

Som sabotaget i oljeindustrin visade i december i fjol, när arbetarna tog kontroll över strategiska raffinaderier, så stöder de flesta arbetarna Chavez. Eftersom den centrala oljefackföreningen gick över på kontrarevolutionens sida så har det uppstått en splittring i den fackföreningen. När cheferna stängde ner raffinaderierna uppmanade fackbyråkraterna sina medlemmar att inte hämta ut någon lön, och de har också varit mot många av regeringens åtgärder som är till arbetarnas fördel. Därför har en ny fackförening som kallas UNT startats och den har sin konstituerande kongress nu i helgen (vecka 31). Det finns ett massivt stöd för denna fackförening och många mindre fackföreningar har anslutit sig till UNT.

Kan du beskriva de två kuppförsök som har inträffat och hur Chavez lyckades överleva dem?


Kuppen i april föregicks av en arbetsgivarlockout. Den 12:e april anordnade kontrarevolutionen en demonstration som påstods vara till stöd för högavlönade direktörer i nationella oljeindustri. Men under demonstrationen ändrades kursen till presidentpalatset. När de väl hade lyckats få demonstrationen till palatset så använde de polisstyrkor från regeringsfientliga borgmästare och guvernörer som insatsstyrkor som sköt på demonstranterna. Pressen lyckades sedan framställa det som om Chavez vakter hade skjutit på demonstranterna och dödat cirka 15 människor.

Det sändes också ut ett meddelande över TV där höga oljepotentater påstod att dödsskjutningarna hade utförts av Chavez prickskyttar. Därefter uppmande de armén att göra uppror mot regeringen. Allt detta gjordes för att skapa förvirring, och under natten blev Chavez tillsagd att om han inte avgick så skulle presidentpalatset bombas. Han vägrade att avgå men gjorde inget motstånd när militärerna arresterade honom för att undvika bombningen och ytterligare dödsfall. Senare ropades det ut att Chavez hade avgått och blivit fängslad och att en ny övergångsregering skulle inrättas.

Övertygade om att de hade vunnit ökade kuppmakarna repressionen och började jaga folk som var knutna till eller stödde Chavez regering. 80 människor dödades och på eftermiddagen den 12:e april inrättades övergångsregeringen. Deras första åtgärd var att avskaffa alla konstitutionella rättigheter och att överföra i princip all makt till den nya presidenten. Men de som stödde Chavez anordnade massiva demonstrationer och krävde bevis för att Chavez verkligen hade avgått. Den 13:e april omringades presidentpalatset och den största militärbasen i Caracas av massorna som krävde Chavez tillbaka vid makten. Soldater som var lojala mot Chavez tog då över kontrollen över palatset och lojala generaler tvingade kuppmakarnas regering att avgå. Chavez räddades från sin fångenskap och återvände till palatset klockan fyra på morgonen den 14:e april.

Tyvärr använde han inte det nu mobiliserade folket för att krossa kontrarevolutionen, vilket gav dem möjlighet att omgruppera sig och underminera den nationella ekonomin. Detta hade sitt klimax i arbetsgivarlockouten och sabotaget mot oljeindustrin i december. Det ryktades att det skulle bli en ny militärkupp den 10:e december, men miljontals människor rusade ut på gatorna på kvällen den 9:e december och militären blev tvungna att avblåsa kuppen. Bankägarna stängde ner delar av bankerna, men när de konfronterades med hotet att bankerna kunde bli förstatligade så öppnade de bankerna helt och hållet igen. Oljeindustrin drog igång igen tack vare arbetarna och oljearbetare från grannländerna hjälpte till med teknisk kunskap.

Arbetsgivarna försökte hela tiden utmåla lockouten som en strejk för att underminera arbetarnas stöd till den venezolanska revolutionen, och de försöker utmåla Chavez som en tyrann som folket vill bli av med. Oppositionen är beredda att göra vad som helst för att återge makten till den rika överklassen.

Vad har arbetsgivarnas ekonomiska sabotage haft för effekter?

Sabotagen mot oljeindustrin innebar förluster för landets ekonomi för mer än 7 miljarder dollar, vilket utgör ungefär 70% av landets valutareserv. Så det har varit svårt att helt få igång landets ekonomi igen, mest därför att Chavez inte har beslutat sig för att ge arbetarna kontrollen över de största industrierna och för att förstatliga bankväsendet. Om han skulle göra detta och därmed gå vidare mot socialismen så skulle han ha fullt stöd av folket.

Finns det risk för ett nytt kuppförsök i framtiden?

Även om de är försvagade nu så kommer de att fortsätta försöka så snart de har organiserat om sig. De är inte intresserade av att lösa situation på demokratisk väg eftersom de vet att de inte har stödet som krävs. De vet att de skulle förlora en folkomröstning eller ett val, så deras enda chans är att använda militären. Kanske kommer de att försöka köpa upp någon av Chavez lojala generaler.

Vad tror du är vägen framåt för folket i Venezuela?

Att tvinga Chavez att fortsätta i riktning mot socialismen med arbetarkontroll över storindustrin och bankväsendet. Detta skulle vara möjligt, och det skulle inte finnas någon större risk för att USA skulle ingripa på grund av risken det skulle innebära för revolutionära rörelser över hela Latinamerika. Chavez är för de flesta fattiga och arbetare en sorts hjälte. Efter Fidel Castro var han den mest hyllade offentliga personen när han besökte Argentina i samband med att Kircher svor presidenteden. Alla försökte höra Fidel Castros tal, men man hade också demonstrationer till stöd för den bolivariska revolutionen och för Chavez själv.

Join / affiliate to the campaign!

Make a donation!

Hands Off Venezuela's financial resources are limited so we rely on our supporters around the world.  Please make a donation of any size towards building the campaign

Facebook