HOV logo BANNER

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ : Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Την 13η Ιουνίου, το κÏŒμμα της Δεξιάς COPEI οργάνωσε διαδήλωση κατά του Τσαβεζ, στο Πετάρε, μια απÏŒ τις γειτονιές του Καράκας προπύργιο της επαναστατικής κυβέρνησης. Ο στÏŒχος της προβοκάτσιας ήταν να δημιουργήσει μια τεταμένη κατάσταση ( με απÏŽλειες, αν είναι δυνατÏŒν) η οποία αργÏŒτερα θα χρησιμοποιείτο εθνικά και διεθνÏŽς κατά του Τσάβεζ.

ΑΝΤΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΕΣ

Την 13η Ιουνίου, το κÏŒμμα της Δεξιάς COPEI οργάνωσε διαδήλωση κατά του Τσαβεζ, στο Πετάρε, μια απÏŒ τις γειτονιές του Καράκας προπύργιο της επαναστατικής κυβέρνησης. Ο στÏŒχος της προβοκάτσιας ήταν να δημιουργήσει μια τεταμένη κατάσταση ( με απÏŽλειες, αν είναι δυνατÏŒν) η οποία αργÏŒτερα θα χρησιμοποιείτο εθνικά και διεθνÏŽς κατά του Τσάβεζ.

Η τοπική αστυνομία, υπÏŒ τις εντολές του δημάρχου Α.Πενια , ενÏŒς απÏŒ τους ηγέτες της αντίδρασης, επιτέθηκε βάναυσα σε χιλιάδες κατοίκους του Πετάρε που έκαναν αντιδιαδήλωση, τους πυροβÏŒλησαν και επιτέθηκαν σε νοσοκομείο με δακρυγÏŒνα. Υπήρξαν πολλοί τραυματίες και απÏŒ σύμπτωση δε σκοτÏŽθηκε κανείς.

ΑυτÏŒ είναι μÏŒνο ένα απÏŒ τα πολλά παραδείγματα που προσδιορίζουν την παρούσα κατάσταση στην Βενεζουέλα.

Οι πιο ευφυείς ομάδες της αντίδρασης γνωρίζουν ÏŒτι μετά την νίκη των εργατÏŽν και των λαÏŠκÏŽν μαζÏŽν τον Δεκέμβρη, ÏŒταν κατατρÏŒπωσαν την ανταπεργία που οργανÏŽθηκε απÏŒ τους καπιταλιστές και υποστηρίχθηκε απÏŒ την διεφθαρμένη συνδικαλιστική γραφειοκρατία του CTV, μεγάλο μέρος της αντιτσαβεζικής κοινωνικής τους βάσης αποθαρρύνθηκε. Στο Πετάρε κινητοποίησαν 2.000 με 3.000 ανθρÏŽπους, πολύ λιγÏŒτερους απÏŒ την αυθÏŒρμητη μαζική διαδήλωση, που κηρύχθηκε ως απάντηση, απÏŒ τους υποστηριχτές της επανάστασης.

Την ίδια στιγμή η αντίδραση πέτυχε συμφωνία με την κυβέρνηση για διεξαγωγή ανακλητικού δημοψηφίσματος. Με βάση το ΜπολιβαρανÏŒ Σύνταγμα ένα δημοψήφισμα μπορεί να διεξαχθεί εναντίον οποιασδήποτε εκλεγμένης αρχής απÏŒ την στιγμή που έχει ολοκληρÏŽσει το μισÏŒ της θητείας της και αφού παρουσιάσει υπογραφές απÏŒ το 20% του εκλογικού σÏŽματος

Η αντίδραση πανηγύρισε τη συμφωνία λες και αυτή συνιστούσε την πραγματική προκήρυξη του δημοψηφίσματος. Υπάρχουν αμφιβολίες για το αν θα καταφέρουν νÏŒμιμα να συγκεντρÏŽσουν το 20% της υποστήριξης που χρειάζονται. ΣκοπÏŒς του είναι να κατηγορήσουν την κυβέρνηση ÏŒτι παρεμπÏŒδισε το δημοψήφισμα παραβιάζοντας το Σύνταγμα, για να μπορέσει να ξανά-υποδαυλίσει την κοινωνική της βάση και να έχει τη δυνατÏŒτητα να επιστρέψει στην επίθεση. Γι’ αυτÏŒ βασίζεται στην υποστήριξη του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και σε ÏŒλα τα μεγάλα ιδιωτικά ΜΜΕ.

Το οικονομικÏŒ σαμποτάζ και η εργατική αντίσταση

Η κύρια απειλή για την επανάσταση είναι το σαμποτάζ στο οποίο η αστική τάξη και οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις υποβάλουν την οικονομία. Ο αριθμÏŒς των εργοστασίων που κλείνουν, η συρρίκνωση της παραγωγής, οι απλήρωτοι μισθοί και ο μεγάλος αριθμÏŒς απολύσεων φτάνουν σε επίπεδα ρεκÏŒρ. Δημιουργούνται προβλήματα στη διανομή φαρμάκων και μερικÏŽν βασικÏŽν προÏŠÏŒντων, οι τιμές των οποίων αυξάνονται διαρκÏŽς. ΠρÏŒθεση των Αμερικάνων ιμπεριαλιστÏŽν και της ολιγαρχίας είναι οι οικονομικές δυσκολίες να εξαθλιÏŽσουν τους εργάτες και τους φτωχούς που υποστηρίζουν την επανάσταση και να σπρÏŽξουν αποφασιστικά τους μικροαστούς προς τη Δεξιά. Είναι πρωτοφανής ÏŒμως η υποστήριξη απÏŒ τα πιο φτωχά στρÏŽματα για την ανάγκη επαναστατικής αλλαγής στη χÏŽρα.

Οι εργάτες καταλαμβάνουν τις επιχειρήσεις μετά το κλείσιμο τους είτε μετά απÏŒ την απειλή των αφεντικÏŽν ÏŒτι θα τους απολύσουν και ζητούν οικονομική υποστήριξη απÏŒ την κυβέρνηση για να λειτουργήσουν οι ίδιοι. Στις 17 Αυγούστου οι εργαζÏŒμενοι της «Venepal» (εταιρεία χαρτιού) που έχει χρέος εκατομμύρια δολάρια, αποφάσισαν να πάρουν τον έλεγχο και να συνεχίσουν την παραγωγή.

Εργάτες άλλων εταιριÏŽν ÏŒπως η «Covencaucho» και η «Sonorodven» βρίσκονται σε σκληρούς αγÏŽνες. Αυτές οι επιχειρήσεις παράγουν το 80% του πλούτου της χÏŽρας . Το βασικÏŒ καθήκον των πρωτοπÏŒρων εργατÏŽν είναι να προασπίσουν την ενÏŒτητα και τον συντονισμÏŒ των λαÏŠκÏŽν οργανÏŽσεων σε τοπικÏŒ περιφερειακÏŒ και εθνικÏŒ επίπεδο μέσω εκλεγμένων αντιπροσÏŽπων με την δυνατÏŒτητα ανάκλησης τους, έτσι ÏŽστε να υπάρξει μια εθνική ηγεσία που θα μπορέσει να εγγυηθεί δημοκρατικÏŒ έλεγχο της παραγωγής και να συνενÏŽσει τους εργάτες σε ένα ενωμένο μέτωπο. Το άλλο πρωταρχικÏŒ ζήτημα είναι να παλέψουμε για να έχει αυτή η ηγεσία σοσιαλιστικÏŒ πρÏŒγραμμα και στÏŒχους.

ΜÏŒνο με ένα τέτοιο πρÏŒγραμμα μπορεί να αποκρούσει τις επιθέσεις που πραγματοποιεί η αντιδραστική κάστα των πλουσίων της χÏŽρας και οι συνοδοιπÏŒροι τους που καθοδηγούνται απÏŒ τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμÏŒ.

Μετάφραση

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Join / affiliate to the campaign!

Make a donation!

Hands Off Venezuela's financial resources are limited so we rely on our supporters around the world.  Please make a donation of any size towards building the campaign

Facebook