HOV logo BANNER

Nederlands

Verklaring van Handen Af van Venezuela in verband met de verkiezingen van 26 september

De parlementsverkiezingen (Asamblea Nacional) in Venezuela, die plaats vinden op 26 september, zullen een keerpunt betekenen voor de Bolivariaanse Revolutie. Niet enkel de meerderheid in het parlement staat op het spel, maar ook de toekomst van het revolutionaire proces.

De Bolivariaanse Revolutie heeft het leven van het Venezolaans volk grondig veranderd. Zij heeft verschillende overwinningen geboekt voor de arbeiders en boeren, voor de armste klassen in de steden en op het platteland; op gebied van onderwijs, gezondheidszorg, de ontwikkeling van basisinfrastructuur, staatscontrole over strategische industrieën, en de start van agrarische hervormingen.

Het Venezolaans voorbeeld heeft arbeiders, boeren en de Latijns-Amerikaanse volkeren geïnspireerd in hun strijd tegen imperialistische overheersing, armoede en uitbuiting.

Maar de Bolivariaanse Revolutie heeft ook de woede ontketend van het VS-imperialisme en haar bondgenoten binnen de Venezolaanse oligarchie. Deze zien de sociale overwinningen als een bedreiging voor de belangen van de rijken en de machtigen. Ze hebben alle middelen ingezet om de doelstellingen en de successen van de revolutie te ondermijnen: door internationale diplomatieke druk, een constante mediacampagne van leugens en laster, pogingen tot sabotage van de Venezolaanse economie, en – zeker niet te vergeten – verscheidene pogingen tot staatsgreep en samenzwering.

Als de rechtervleugel een groot aantal zetels in het parlement haalt, dan zal ze deze zonder twijfel gebruiken om de progressieve maatregelen van de regering te blokkeren of ongedaan te maken, en zich focussen op het tegenwerken van de revolutie. Dit gebeurt al in Venezuela, en we zien hetzelfde gebeuren in Honduras, Bolivia en Ecuador, en vroeger in Nicaragua en Chili.

Een nederlaag van de Venezolaanse revolutie zal wereldwijd gebruikt worden tegen iedereen die lijdt onder overheersing en onderdrukking vanwege de machthebbers, tegen allen die strijden voor een betere wereld. Overal zouden de reactionaire politieke krachten aangemoedigd worden hun rechts beleid te versterken; ze zouden geholpen worden in hun pogingen om hun tegenstanders te verzwakken en te ontmoedigen. Daarom is het nu meer dan nodig dat alle progressieve krachten in onze maatschappij – de arbeiders, de armen in de steden en op het platteland, de jongeren, de intellectuelen en de professionelen die zich inzetten voor de zaak van het volk – zich verenigen, gezamenlijk hun stem laten horen, zich samen inspannen, in Latijns-Amerika en over heel de wereld, om de Bolivariaanse Revolutie te verdedigen. We moeten, nu meer dan ooit, de verwezenlijkingen van de revolutie benadrukken en de krachten, die de revolutie willen beëindigen, veroordelen.

De parlementsverkiezingen van 26 september zullen een mijlpaal zijn in de strijd tussen progressieven en reactionairen, tussen de toekomst en het verleden. Daarom zijn wij solidair met de Bolivariaanse kandidaten van de PSUV en kunnen zij op onze steun rekenen. We doen een oproep aan het Venezolaans volk om voor hen te stemmen.

Wij, ondergetekenden, roepen iedereen die solidair is met de Venezolaanse revolutie op hun activiteiten te verdubbelen tijdens de komende weken, te vechten tegen de campagne van leugens en verkeerde informatie van de media, en de verwezenlijkingen van de Bolivariaanse beweging te benadrukken. Het is ook ons doel de solidariteit tussen het revolutionair Venezolaans volk en hun broeders en zuster in andere landen uit te bouwen, en hen met elkaar te verbinden, om zo de revolutie te verdedigen tegen interne en externe vijanden.

Samen met het Bolivariaanse Congres van de Volkeren in Venezuela, roepen wij op tot solidariteitsacties over heel de wereld op 17 en 18 september, op de vooravond van de verkiezingen.

Uit solidariteit,

Manos Fuera de Venezuela - Comité Venezuela

Manos Fuera de Venezuela - Argentinië

Manos Fuera de Venezuela - Bolivia

Tirem as Mãos da Venezuela - Brazilië

Manos Fuera de Venezuela - El Salvador

Manos Fuera de Venezuela - Mexico

Hands Off Venezuela – Verenigde Staten

Louis Riel Bolivarian Circle / Hands Off Venezuela Toronto - Canada

Hands Off Venezuela - Finland

Tirem as Mãos da Venezuela - Portugal

Hands Off Venezuela – Groot-Brittannië

Giú le Mani dal Venezuela - Italië

Pas touche au Venezuela - Frankrijk

Pas touche au Venezuela / Handen Af van Venezuela – Belgique / België

Hände weg von Venezuela - Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland

 

Join / affiliate to the campaign!

Make a donation!

Hands Off Venezuela's financial resources are limited so we rely on our supporters around the world.  Please make a donation of any size towards building the campaign