HOV logo BANNER

Nederlands

Verijdelde moordpoging tegen vakbondsleider in Venezuela – Campagne voor gerechtigheid

Op maandag 21 mei werd een moordpoging tegen kameraad Abrahán Rivas verijdeld. Rivas is Algemeen Secretaris van de nationale vakbond van de roomijsfabriek EFE (SINATRASOHE) en ook Algemeen Secretaris van de onlangs opgerichte nationale arbeidersfederatie van voedingsbedrijven (FENACTRALBECA), die arbeiders uit 21 bedrijven van de POLAR-groep verenigt. Hij is ook een revolutionair Bolivariaans activist en aanhanger van Lucha de Clases, de Venezolaanse sectie van de IMT.

Een gewapend individu ging de gebouwen van de EFE-fabriek binnen en vroeg naar Abrahán Rivas. Hij vertelde hem in een dreigende toon dat hij hem persoonlijk wenste te spreken, buiten de gebouwen van de fabriek. Abrahán Rivas merkte dat de man een pistool droeg en kon het, met behulp van andere vakbondsactivisten, van hem afnemen. Ze overmeesterden de man, die later geïdentificeerd werd als Alexander Zambrano.

De arbeiders namen Zambrano meer naar het kantoor van de vakbond in de fabriek en vroegen naar zijn motieven. Bij nazicht van de sms-berichten op zijn gsm ontdekten ze dat er buiten de gebouwen een andere persoon (later geïdentificeerd als Robert Guédez) op een motorfiets stond te wachten.

De arbeiders belden de Nationale Bolivariaanse Wacht (Guardia Nacional) en met hun hulp werden beide mannen gearresteerd en voor verhoor meegenomen. Eén van hen gaf toe dat hij in het bezit was van een e-mail, die hij ontvangen had van een derde persoon. De e-mail bevatte gedetailleerde informatie over Abrahán Rivas en zijn familie, waaronder: zijn volledige naam, en de naam van zijn vrouw en kinderen, hun telefoonnummers, de nummers van hun identiteitskaarten, de leeftijd en het beroep van zijn vrouw, hun thuisadres, de naam van de plaatsen die ze bezoeken, en ook het nummer en andere details van zijn wagen. Dit gedetailleerde dossier bevatte ook een foto van Abrahán Rivas, dezelfde foto als die op zijn bedrijfspas staat. Het was geen gekopieerde of gescande versie van zijn bedrijfspas, maar een exacte kopie van de foto die van hem werd genomen om op zijn pas te zetten toen hij bij EFE begon te werken. Enkel het bedrijf heeft toegang tot deze foto. In het dossier stond ook te lezen dat Abrahán de leider was van “de nieuwe vakbond die tegen Polar opgericht werd”.

Sinds de staking in 2010 bij de EFE-fabriek, waarin Abrahán een leidende rol speelde, probeerde de vakbond de verschillende arbeidersorganisaties bij de POLAR-vestigingen te verenigen. De nieuwe federatie kende uiteindelijk zijn start in maart van dit jaar. De POLAR-groep is in handen van de familie Mendoza en heeft een monopoliepositie in de productie en verdeling van voeding en dranken in Venezuela.

Ondanks de hoeveelheid bewijzen tegen de individuen die Rivas van het leven probeerden te beroven, en tegen twee andere vrouwen, die als opdrachtgever geïdentificeerd werden, werden deze vier personen zonder beschuldiging vrijgelaten.

De leiders van SINATRASOHE, samen met enkele leiders van andere federaties, hielden op vrijdag 25 mei in Caracas een persconferentie. Ze presenteerden hierbij al de bewijzen die ze hadden en wezen erop dat het bedrijf achter de aanval zat. Ze benadrukten dat alle bewijsmateriaal naar de POLAR-groep wijst als zijnde de verantwoordelijke voor de aanval. De veiligheidsagenten lieten toe dat Zambrano de gebouwen met een wapen binnen ging, zonder hem te fouilleren, hoewel dat normaal altijd gedaan wordt. Het dossier dat de aanvallers ontvangen hadden bevatte details en foto’s van Abrahán die enkel van de databank van het bedrijf afkomstig kunnen zijn.

Dit is een zeer ernstig geval van intimidatie tegen vakbondsmensen, wiens enige “misdaad” de verdediging van de rechten van de arbeiders is. Als de aanval succesvol geweest was, dan zou het niet de eerste keer geweest zijn dat revolutionaire Bolivariaanse vakbondsleiders vermoord worden door huurmoordenaars in opdracht van de bazen. Zo was er het geval van de drie leiders van de UNT in Aragua: Gallardo, Hernández en Requena, die vermoord werden in november 2008. Er is ook het geval van de secretaris van de vakbond van de Toyota-arbeiders in Cumaná: Argenis Vázquez, die in mei 2009 vermoord werd, en nog vele andere gevallen. De moordenaars werden nooit voor de rechter gebracht.

De straffeloosheid en het gemak waarmee justitie (eigenlijk nog steeds een bourgeois systeem) de kant van de bazen kiest, en gerechtigheid weigert aan de gewone werkman en landbouwer, is één van de grootste bedreigingen voor de Bolivariaanse Revolutie.

We veroordelen krachtig deze aanval. We drukken onze solidariteit met kameraad Abrahán Rivas en de kameraden van de vakbond uit. We eisen ook dat de Bolivariaanse autoriteiten, de leiders van de PSUV, de openbare aanklager en het Ministerie voor Werk en Sociale Zekerheid, er voor zullen zorgen dat deze zaak grondig onderzocht wordt en dat de verantwoordelijken voor de rechter verschijnen.

We roepen vakbondsactivisten, de linkervleugel, solidariteitsorganisaties en individuen op deze campagne te steunen.

Modelbrief:

We zijn ernstig bezorgd vanwege de moordpoging tegen Abrahán Rivas, een vakbondsleider bij de roomijsfabriek EFE van de POLAR-groep op 21 mei van dit jaar in Caracas.

Verder zijn we ook zeer verontrust door het feit dat de vier personen die bij de aanval betrokken waren vrijgelaten werden zonder verdere beschuldigingen.

Wij vragen de bevoegde autoriteiten er voor te zorgen dat deze zaak grondig onderzocht wordt en dat de verantwoordelijken berecht worden.

Modelbrief (Spaans):

Los abajo firmantes estamos muy preocupados por los informes de un intento de asesinato contra Abraham Rivas, dirigente sindical de Helados EFE y el Grupo Polar, el 21 de mayo de este año en Caracas.

Estamos, además, muy preocupado de que a pesar de que cuatro individuos fueron identificados como involucrados en el ataque y llevados a la policía, todos ellos han sido puestos en libertad sin cargos.

Exigimos a las autoridades pertinentes que se aseguren de que este caso se investiga a fondo y que los responsables sean llevados ante la justicia.

 

Zend uw brieven (de Spaanstalige versie) naar:

Openbaar aanklager: Luisa Marvelia Ortega Díaz: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
Nationaal coördinator van de PSUV Jorge Rodríguez
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
Het kantoor van President Hugo Chávez:
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Met een kopie naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Of contacteer de ambassade van de Bolivariaanse Republiek Venezuela in uw land.

Join / affiliate to the campaign!

Make a donation!

Hands Off Venezuela's financial resources are limited so we rely on our supporters around the world.  Please make a donation of any size towards building the campaign