HOV logo BANNER

Nederlands

Venezuela, de nieuwe vijand van Bush

Onlangs uitgelekte documenten van het Pentagon beschrijven Venezuela als de “belangrijkste bedreiging na Irak”. Hiervoor is “full spectrum planning” voorzien, namelijk voorbereiding van een zo breed mogelijke waaier van acties tegen de Chavez-regering. Incluis een militaire inval. Waarom jagen Hugo Chavez en Venezuela het Witte Huis zo op stang? De revolutie natuurlijk!

Onlangs uitgelekte documenten van het Pentagon beschrijven Venezuela als de “belangrijkste bedreiging na Irak”. Hiervoor is “full spectrum planning” voorzien, namelijk voorbereiding van een zo breed mogelijke waaier van acties tegen de Chavez-regering. Incluis een militaire inval. Waarom jagen Hugo Chavez en Venezuela het Witte Huis zo op stang? De revolutie natuurlijk!

De laatste weken is er een nieuwe impuls gegeven aan de strijd tegen het grootgrondbezit en aan de onteigening van fabrieken. Zo werd het tomatenverwerkingsbedrijf van Heinz in Monaguas genationaliseerd evenals het slachthuis Fibarasa in Barinas, de grote silo’s van Promabasa, de suikercentrale in Cumanacoa en tenslotte de buizenfabriek Sideroca. Het grote landgoed La Marquesena werd ook onteigend om verdeeld te worden onder landloze boeren. Het ministerie van Landbouw heeft verklaard dat 317 boerderijen voor een totaal van 3,6 miljoen hectaren kunnen overgenomen worden.

Dit jaar alleen al is er voor een half miljoen hectaren aan landgoed onteigend. De grote landeigenaars zijn razend. De minister van Landbouw, Albarrán, ontsnapte nipt aan een moordpoging. Zijn huis werd beschoten, ook de kamer van zijn dochter die gelukkig niet gewond geraakte. Boerenleiders worden echter stelselmatig neergeschoten door huurlingen van de grote landeigenaars. Tot nu toe zijn er reeds een 180 boerenleiders vermoord. Het vastberaden antwoord van de regering is dat “de onteigeningen zullen verder gaan tot al het grootgrondbezit is uitgeroeid”.

De arbeidersstrijd is ook in opgang. In de Metro van Caracas wordt een grote werf van een onderaannemer bezet tegen afdankingen. De142 arbeiders eisen de tussenkomst van de regering. In het industriepark van Valencia is nu ook Oxidor, een bedrijf dat al een tijd gesloten was, bezet door de arbeiders. Ze eisen nationalisatie onder arbeiders- en volkscontrole. Hetzelfde met een handschoenenfabriek in het Amazonegebied. In de staat Merida heeft de nieuwe linkse vakbond UNT een lijst opgesteld van 18 bedrijven die ze gaan bezetten teneinde ze weer te doen produceren als staatsbedrijf onder arbeiderscontrole. Dat zou werk kunnen geven aan 12.000 mensen! In een stad hebben zelfs cultureel werkers en sociale organisaties een verlaten theater bezet om het om te vormen tot een volkstheater. Ook op andere plekken is er een harde confrontatie aan de gang tussen patroons en arbeiders die hun rechten opeisen, bijvoorbeeld bij Snack’s, Nestlé en Race. Dat is de trend in heel het land.

Het patronaat eist “de onmiddellijke stopzetting van de willekeurige en onwettige acties tegen het privé-bezit, de teruggave aan de rechtmatige eigenaars van de betrokken eigendommen en het respect voor het recht op arbeid (…) Een Venezuela zonder privé-bezit is een Venezuela zonder vrijheid, zonder democratie. Een Venezuela zonder private sector is een Venezuela dat veroordeeld is tot honger en armoede.” Maar het is juist het privé-bezit van de productiemiddelen waardoor miljoenen mensen veroordeeld zijn tot honger, ellende en uitbuiting. Allemaal sociale epidemieën die door een democratisch genationaliseerde en geplande economie snel kunnen verdwijnen. De gedeeltelijke aanvallen tegen het kapitalisme en het imperialisme mogen daarom niet stoppen maar moeten zich uitbreiden tot het gros van de fabrieken, landeigendommen en banken.

En er is nog meer dat G.W Bush en de kapitalisten wereldwijd tegen het plafond doet springen. Vier jaar geleden kondigde Bush op de Top van de Amerika’s een nieuwe vrijhandelszone aan tussen de Verenigde Staten en de rest van het continent. De Free Trade Area of the Americas wil Latijns-Amerika ten prooi gooien aan nog meer privatisering, deregulering en liberalisering ten voordele van de multinationals. Toen Bush begin november in Buenos Aires landde voor een nieuwe ontmoeting van de Top van de Amerika’s was er van vrijhandelszone nochtans geen sprake meer. De reden hiervoor is de continentale opstand tegen het neoliberalisme en het kapitalisme. Tienduizenden betogers zorgden voor een warm onthaal van de Amerikaanse President. Hugo Chavez was de enige regeringsleider die zich met de betogers mengde en hen heeft toegesproken. Hij viel ook de Mexicaanse president aan door hem te vergelijken met het schoothondje van Bush!

Chavez en het revolutionaire Venezuela zorgen voor een enorme sympathie in het hele continent en steeds meer ook in heel de wereld. Steun dus onze solidariteitscampagne met het opstandige Venezuela. Doe mee met ‘Handen af van Venezuela’ en schrijf naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of bel naar 03/295.58.19


Attac Brugge nodigt Erik Demeester uit om te komen spreken over de Bolivariaanse Revolutie in Venezuela.

datum: vrijdag 16 december
aanvang: 20 uur
plaats: Wereldcentrum, Oostmeers 105, 8000 Brugge
inkom gratis

Join / affiliate to the campaign!

Make a donation!

Hands Off Venezuela's financial resources are limited so we rely on our supporters around the world.  Please make a donation of any size towards building the campaign