HOV logo BANNER

Nederlands

Dringende solidariteitsoproep: twee arbeiders vermoord in Venezuela bij bezetting Mitshubishi

In de namiddag van woensdag 29 januari werden twee arbeiders vermoord door de politie van de staat Anzoategui in Venezuela. Zij werden vermoord toen de regionale politie van Anzoategui probeerde om honderden arbeiders uit de bezette Mitshubishi-fabriek (MMC) te zetten.

In de namiddag van woensdag 29 januari werden twee arbeiders vermoord door de politie van de staat Anzoategui in Venezuela. De vermoorde arbeiders zijn Pedro Suarez van de Mitshubishi-fabriek en José Marcano van het dichtbij gelegen auto-onderdelenbedrijf Macusa. Zij werden vermoord toen de regionale politie van Anzoategui probeerde om honderden arbeiders uit de bezette Mitshubishi-fabriek (MMC) te zetten.

De arbeiders van Mitshubishi bezetten de fabriek sinds 22 januari. De directe aanleiding hiervoor was het ontslag van 135 arbeiders die via Induservis, een onderaannemer, tewerkgesteld waren. Het MMC-management had besloten om de samenwerking met Induservis op te zeggen. In een massabijeenkomst van 893 arbeiders werd met 863 stemmen beslist om de fabriek te bezetten. Naast de eis dat de 135 arbeiders permanent in dienst komen bij MMC, hebben de arbeiders hun strijd ook verbonden met de eis van nationalisatie als enige oplossing voor de conflicten in de bedrijven Vivex, Franelas Gotcha, Industria Nacional de Articulos de Ferreteria en Acerven. De CMR (Corriente Marxista Revolucionaria, Venezolaanse sectie van het IMT) speelt een leidende rol in zowel de bezetting van Mitshubitshi als Vivex.

Het uiteenslagen van de bezetting werd geëist door een rechter die kwam opdagen met een bevel tot onmiddellijke ontzetting van de fabriek. De arbeiders weigerden en de politie viel de arbeiders aan. De politie opende het vuur en schoot met scherp. Twee arbeiders werden gedood en verschillende anderen zijn gewond geraakt. Aan deze situatie kwam pas een eind toen de Nationale Garde tussenbeide kwam en de politie tot de orde riep. De arbeiders bezetten de site dus nog steeds, hoewel de rechter wil doorgaan met de ontzetting.

De regering van de staat Anzoategui wordt geleid door de Bolivariaanse gouverneur Tarek William Saab. De brutale actie van de rechter en de locale politie is totaal ongerechtvaardigd. De politie van Anzoategui was al eerder gebruikt in de repressie tegen arbeiders in de olie-industrie die vochten voor hun contract, en is nog steeds dezelfde politiemacht met dezelfde oversten als voor de revolutie. Gouverneur Tarek William Saab en de Venezolaanse regering van president Chavez moeten een onmiddellijk onderzoek instellen en de verantwoordelijken voor de rechter brengen.

De arbeiders die de Mitsubishi-fabriek bezetten, steunen de revolutie en velen van hen hadden zich opgegeven als actieve campagnevoerders voor het constitutionele hervormingsreferendum op 15 februari. Hun eisen worden sterk ondersteund door de regionale en nationale arbeidersbeweging. Delegaties van Toyota en Ford hadden hen de afgelopen dagen bezocht en bespreken nu om ook hun fabrieken te bezetten uit solidariteit.

Wij roepen alle vakbonden, jongeren en activisten op om:

- solidariteitsboodschappen te sturen naar de arbeiders (in Spaans of Engels):

Freteco: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken

Sindicato Nueva Generación, MMC: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken

- bericht te sturen naar de gouverneur van Anzoategui
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken   , This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken , This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken  , This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken   , This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken    

- berichten te sturen naar de Venezolaanse Bolivariaanse regering, ambassades en consulaten met de eis een onmiddellijk en volledig onderzoek in te stellen naar deze gebeurtenissen, de nationalisatie van Vivex en het tegemoetkomen aan de eisen van de MMC arbeiders.
(contacteer het kantoor van de president: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken  en This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken )

Modelbrief in het Engels

We would like to express our outrage at the killing of two workers by the Anzoategui Police in Venezuela. The workers were killed during an attempt to evict them from the Mitsubishi Motor Company plant which they had been occupying since January 22.

This was a brutal and unjustified killing of unarmed workers who were only trying to defend their jobs and livelihoods and who are part of the Bolivarian revolutionary movement. Their only crime was to defend their co-workers, subcontracted to Induservi, 135 of whom had been made redundant in violation of the decree against mass lay-offs dictated by the Bolivarian government of president Hugo Chávez. 

We demand that:

- there should be no more violence against the workers of MMC or any other group of workers in struggle, and that all legal action against them should be suspended. 

- that there should be a full enquiry to find out who gave the order to fire on unarmed workers and that those responsible be brought to justice.

- that the governor of Anzoategui Tarek William Saab and the national government of President Hugo Chávez must make a public statement on this incident.

Long live the Bolivarian Revolution!

Long live the workers' struggle!  

We geven hier de vertaling. Gelieve echter de Engelse voorbeeldbrief te gebruiken aangezien Venezolanen Nederlands niet kunnen verstaan. 

Wij wensen bij deze onze verontwaardiging te uiten over de moord op twee arbeiders door de politie van Anzoategui in Venezuela. De arbeiders werden gedood tijdens een poging om hen te ontzetten van de terreinen van de Mitsubishi Motor Company die ze bezet hielden sinds 22 januari. 

Dit was een brutale en niet te rechtvaardigen moord op ongewapende arbeiders die slechts probeerden om hun job te verdedigen en die deel uitmaken van de Bolivariaanse revolutionaire beweging. Hun enige misdrijf was het verdedigen van hun collega's, in onderaanneming bij Induservi, waarvan er 135 ontslagen werden in overtreding met het decreet op collectief ontslag van de Bolivariaanse regering van president Hugo Chavez. 

Wij vragen: 

- dat het geweld tegen de arbeiders van MMC en de arbeiders in andere conflicten wordt stopgezet, en dat de juridische procedures tegen hen onmiddellijk worden geschorst.

- een onderzoek naar diegenen die opdracht heeft gegeven om te schieten op ongewapende arbeiders en dat de verantwoordelijken zouden terechtstaan.

- dat de gouverneur van Anzoategui Tarek William Saab en de nationale regering van president Hugo Chavez een publieke verklaring afleggen over dit incident.

Join / affiliate to the campaign!

Make a donation!

Hands Off Venezuela's financial resources are limited so we rely on our supporters around the world.  Please make a donation of any size towards building the campaign