HOV logo BANNER

Nederlands

Handen Af van Venezuela is verontwaardigd over de moord op Robert Serra

Robert-SerraHanden Af van Venezuela is verontwaardigd over de moord op Venezolaans parlementslid voor de PSUV Robert Serra en zijn partner María Herrera. De manier waarop de moord werd uitgevoerd was bijzonder wreed. Robert en María werden vastgebonden, de mond gesnoerd en meer dan 50 keer met een mes gestoken. De minister van Binnenlandse Zaken en Justitie, Rodríguez Torres, zei dat de eerste onderzoeken uitwezen dat het een "opzettelijke, goed geplande en zorgvuldig uitgevoerde moord" was en dat het niet om een “toevallige gebeurtenis” ging. Het was een “macabere opdracht”.

 

Robert Serra had gewaarschuwd voor een moordcomplot tegen Bolivariaanse leiders van de middenkaders. De moorden vonden plaats na de onthullingen van terroristische plannen georganiseerd door "studentenleider" Lorent Saleh, die naar verluidt banden heeft met de voormalige president van Colombia, Uribe.

Dit was ook niet de eerste politieke moord in Venezuela. Talloze leiders en activisten van de arbeiders- en boerenbewegingen, van de inheemse volkeren en van de volksbewegingen werden al gedood door huurlingen van de oligarchie sinds president Chávez voor het eerst verkozen werd in 1998. In te veel van deze gevallen zijn de misdaden onbestraft gebleven, en de verantwoordelijken verschenen nooit voor de rechter, verlieten het land of ontsnapten terwijl ze voorwaardelijk vrij waren.

Zo was er het geval van Pedro Doria, activist voor landhervorming, gedood door huurlingen van de grootgrondbezitters in deelstaat Zulia 2002. Er was het geval van openbaar aanklager, Danilo Anderson, vermoord in 2004 met autobom, terwijl hij de betrokkenen bij de staatsgreep van april 2002 probeerde te vervolgen. Vakbondsleiders uit deelstaat Aragua, Richard Gallardo, Luis Hernández en Carlos Requena werden door huurmoordenaars omgebracht in 2008. Er was ook het geval van de inheemse leider van de Yupka, Sabino Romero, vermoord in 2013 door huurlingen van landeigenaren. Meer recent, in april van dit jaar, werd ook raadslid voor de PSUV Caracas Libertador, Eliecer Otaiza, vermoord. Dit is slecht een kleine greep uit de lange lijst van politieke moorden.

Wij betuigen onze solidariteit met de Bolivariaanse revolutionaire beweging in het algemeen en de PSUV in het bijzonder op het moment van dit tragische verlies.

We herhalen ons engagement om de solidariteit verder uit te bouwen en de Bolivariaanse revolutie te verdedigen tegen haar vele vijanden, zowel in Venezuela als internationaal.

Wij eisen dat de schuldigen worden berecht en gestraft.

Wij eisen gerechtigheid! Genoeg straffeloosheid! Solidariteit met de Bolivariaanse revolutie! Voorwaarts naar het socialisme!

Join / affiliate to the campaign!

Make a donation!

Hands Off Venezuela's financial resources are limited so we rely on our supporters around the world.  Please make a donation of any size towards building the campaign