HOV logo BANNER

Nederlands

Venezuela: drie vakbondsleiders gedood in Aragua

Drie vakbondsleiders zijn gedood in de nacht van dinsdag 27 november. Een van hen was coördinator van de UNT in Aragua, een andere was de voorzitter van de vakbond bij Pepsi-Cola en de derde was nauw betrokken bij gezondheid- en veiligheidszaken.

Drie vakbondsleiders zijn gedood in Aragua, Venezuela, in de nacht van dinsdag 27 november. Een van hen was coördinator van de UNT in Aragua, een andere was de voorzitter van de vakbond bij Pepsi-Cola en de derde was nauw betrokken bij gezondheid- en veiligheidszaken.

De drie hadden hun dag doorgebracht met het helpen van arbeiders bij Alpina, een Colombiaanse zuivelfabriek waar arbeiders in conflict zijn met de patroon. Daarbij werden ze brutaal aangevallen door de regionale politie. De aftredende gouverneur, Didalco Bolivar, werd verkozen op een Bolivariaanse lijst en ging vervolgens over naar de oppositie. Hij werd verslagen in de verkiezingen van zondag 23 november door PSUV-kandidaat Rafael Isea.

De methode die werd gebruikt om deze drie vakbondslui te vermoorden is die van sicariato: een politieke moord uitgevoerd door huurmoordenaars. Dit is een praktijk die veel voorkomt in Colombia met als doelwit vakbondsmensen. Op vrijdag waren er werkonderbrekingen en wegblokkades in Aragua en zaterdag kwamen duizenden opdagen voor de begrafenis.

Dit gebeurt allemaal in een klimaat van toegenomen provocatie door de rechterzijde tegen de sociale programma's van de Bolivariaanse overheid (de missiones) in die regio's waar de oppositie de regionale verkiezingen wist te winnen: Miranda, Bolivar en Tachira.

Resolutie door Handen Af Van Venezuela

De campagne Handen Af van Venezuela hoorde het nieuws van de moord op de drie vakbondsleiders in Aragua, Venezuela, op 27 november. Ricard Gallardo, Luis Hernandez en Carlos Requena werden gedood op het einde van de dag, een dag waarin ze de strijd van de arbeiders bij de Colombiaanse Alpina fabriek hadden gesteund, een dag waarbij ze zware politierepressie moesten verdragen.

  • We willen deze brutale moorden veroordelen op de sterkst mogelijke manier.
  • We willen ons medeleven en onze solidariteit betuigen met de familie, vrienden en kameraden van de gedode vakbondsactivisten.
  • We willen de Venezolaanse overheid vragen om er zeker voor te zorgen dat de verantwoordelijken voor deze moorden gevonden worden en voor justitie gebracht, en dat deze misdaad niet ongestraft blijft.

An injury to one is an injury to all!

Lang leve de Bolivariaanse revolutie!

Lang leve internationale solidariteit!

John McDonnell (Brits parlementslid), Jeremy Dear (algemene secretaris van de Britse journalistenvakbond NUJ), voorzitters van de campagne Handen Af van Venezuela in Groot-Brittannië.

Je kan solidariteitsboodschappen sturen naar de UNT van Aragua trabajadores2008[at]yahoo[.]com met een kopie naar Freteco: frentecontrolobrero[at]gmail[.]com

Intussen heeft president Chavez de moorden al veroordeeld en opgeroepen voor de onteigening van fabrieken, lees daarover dit Engelstalige artikel.

Join / affiliate to the campaign!

Make a donation!

Hands Off Venezuela's financial resources are limited so we rely on our supporters around the world.  Please make a donation of any size towards building the campaign