HOV logo BANNER

Nederlands

Chavez bij VN over Bush: “De duivel kwam hier gisteren. Je kan de zwavel nog ruiken.”

De Venezolaanse president Hugo Chavez gaf gisteren een vlammende toespraak op de bijeenkomst van de Verenigde Naties in New York. Je kan de speech hier bekijken.

De Venezolaanse president Hugo Chavez gaf gisteren een vlammende toespraak op de bijeenkomst van de Verenigde Naties in New York. De speech was duidelijk niet in de eerste plaats gericht naar de aanwezige VN-diplomaten, maar naar de verdrukte massa’s in de Derde Wereld.

Aangezien Bush de dag voordien in dezelfde zaal had gesproken, onthaalde Chavez hem op bijtende ironie:

“De duivel is hier in dit huis. De duivel kwam hier gisteren. Hij kwam hier spreken alsof hij de eigenaar is van de wereld. Je kan de zwavel nog ruiken, aan de tafel waar ik nu sta. Gisteren, dames en heren, kwam de president van de Verenigde Staten, die ik de duivel noem, hier sprekend alsof hij de hele wereld bezit. Echt. Als de eigenaar van de wereld. Ik denk dat we er een psychiater kunnen bij roepen om de Amerikaanse president zijn verklaring van gisteren te analyseren. Als woordvoerder van het imperialisme kwam hij ons zijn wondermiddelen uitleggen, om het huidige patroon van dominantie, uitbuiting en plundering van de volkeren van de wereld proberen te behouden. Een film van Alfred Hitchcock zou het kunnen gebruiken als scenario. Ik zou zelfs een titel willen voorstellen: Het Duivels Recept.”

“Ik heb de indruk, beste werelddictator, dat de rest van je leven een nachtmerrie zal zijn. Je kan ons extremistisch noemen, maar wij komen in opstand tegen jouw overheersing.”

Chavez verwees daarbij naar een boek van de linkse Amerikaanse intellectueel Noam Chomsky ‘Hegemonie of overleven: Amerika’s zoektocht naar werelddominantie’. Hij sprak over de wereldwijde opstand tegen dat systeem van verdrukking en riep het Amerikaanse volk, dat hij aansprak als broeders en zusters, om die opstand te vervoegen. Daarbij veroordeelde hij de agressie tegen de Palestijnen en Libanon, maar “boven de oorlogen en de bommen en de agressieve en preventieve oorlog en de vernietiging van hele volkeren, kan je zien dat een nieuwe era opkomt. (…) Het einde van de geschiedenis was een volledig foute veronderstelling, en hetzelfde geldt voor de Pax Americana en de instelling van een kapitalistische, neoliberale wereld. Het is nu bewezen dat dit systeem enkel armoede creëert. Wie gelooft er nog in?”

Je kan de speech hier bekijken, in het Spaans met Engelse vertaling:
Chavez bij VN op 20 september 2006

Of je kan een transcriptie in het Engels lezen op www.handsoffvenezuela.org

Join / affiliate to the campaign!

Make a donation!

Hands Off Venezuela's financial resources are limited so we rely on our supporters around the world.  Please make a donation of any size towards building the campaign