HOV logo BANNER

Nederlands

Arbeiders in Venezuela bezetten opnieuw bedrijf. Zij hebben onze steun nodig.

De arbeidersbeweging in Venezuela komt in een nieuwe stroomversnelling met de strijd voor de nationalisatie onder arbeiderscontrole van een bedrijf dat meer dan twee jaar geleden werd gesloten. Waarom deze strijd onze steun waard is, leest u hier.

De prachtige overwinning van de arbeiders van het grote papierbedrijf Venepal dat begin dit jaar na een maandenlange bezetting werd genationaliseerd onder arbeiderscontrole (zie Chavez nationaliseert Venepal onder arbeiderscontrole) brengt andere vakbonden op gelijkaardige ideeën.

In het kielzog van Venepal eisen de arbeiders van de Constructora Nacional de Valvulas – CNV (een bedrijf dat kleppen fabriceert voor de strategische olie-industrie) het heropstarten van hun onderneming door ze te nationaliseren onder arbeiderscontrole. Dit bedrijf bevindt zich in de Los Teques in de provincie Miranda. Sinds meer dan twee jaar en vier maanden krijgt het personeel er zijn loon niet uitbetaald.

Het bedrijf werd gewoon gesloten nadat de arbeiders en hun vakbond in conflict waren gekomen met de eigenaar Andr�s Sosa Pietri, een van de bedrijfsleiders die betrokken was bij de poging tot staatsgreep tegen president Hugo Chavez in april 2002. Een jaar geleden hadden ze het bedrijf gedurende een paar maanden bezet waarna ze de strijd hadden gestopt. Nu hebben ze beslist de onderneming opnieuw te bezetten. Het succesvolle voorbeeld van Venepal werkt dus duidelijk aanstekelijk. Net zoals bij Venepal eisen ze de nationalisatie van hun bedrijf.

Een solidariteitscomit� met hun strijd is opgezet in Venezuela. Dit comit� roept alle vakbondsmensen in Venezuela en in de rest van de wereld de strijd van de arbeiders van CNV moreel maar ook financieel te ondersteunen. Met de strijd van Venepal vorig jaar heeft de internationale solidariteit een belangrijke rol gespeeld in het moreel en ook de materiele omstandigheden waarin er werd gestreden. In België konden we rekenen op de steun van ACOD Limburg, die 800 euro stortte.

Vandaag aarzelen we dus niet om opnieuw zo’n oproep te doen. Stort dus op de rekening 0039-01-0100309746 van de Banco Industrial de Venezuela op naam van Jorge Paredes en Rosalio Castro met vermelding ‘Fondo de Resistencia’ (Weerstandsfonds). Solidariteitsboodschappen kunnen ook verzonden worden naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. en ook rechtstreeks naar President Hugo Chavez (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.) en naar het Ministerie van Arbeid (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.).

Hieronder staat een Spaans voorstel tot steunresolutie dat in Venezuela circuleert. We geven eerst de vertaling in het Nederlands. U kunt de Spaanse versie dan opsturen, ondertekend met uw naam en eventueel lidmaatschap of functie van een vakbond of andere organisatie.

Voorbeeld van resolutie

“Gezien het feit dat de arbeiders van de Constructora Nacional de Valvulas (CNV) in Los Teques (Miranda) al meer dan twee jaar en vier maanden hun lonen niet hebben uitbetaald gekregen nadat ze in de clinch waren gegaan met de eigenaar Andr�s Sosa Pietri, aangezien ze nu beslist hebben hun bedrijf te bezetten en de heropening ervan eisen door de nationalisatie onder arbeiderscontrole stellen wij het volgende:

1. Wij steunen volledig de strijd van de arbeiders van de Constructora Nacional de Valvulas en stellen ons ter beschikking van het solidariteitscomit� teneinde steun te organiseren op onze werkplaatsen, wijken, bewegingen enzovoort.

2. Wij roepen de Bolivariaanse Regering op om zo snel mogelijk te handelen en zoals het bij Venepal het geval was – dat ook was verlaten door zijn eigenaar – het bedrijf Constructora Nacional de Valvulas te nationaliseren.

3. Wij zijn ervan overtuigd dat de nationalisatie onder arbeiderscontrole van de Constructora Nacional de Valvulas niet alleen de banen ten goede zal komen maar ook de werkgelegenheid in de hele regio. Op die manier kan de CNV ook zorgen voor de productie van de nodige kleppen voor de nationale oliemaatschappij, PDVSA, aangezien de CNV het enige bedrijf is in Venezuela dat deze stukken produceert.

4. Ondertussen vragen wij ook dat het Ministerie van Arbeid en het Presidentschap kunnen instaan voor een uitkering voor deze arbeiders. Ook vragen wij alle vakbonden die aangesloten zijn bij de UNT (de nieuwe Bolivariaanse vakbond) en alle sociale organisaties die het revolutionaire proces in het land steunen om actieve financiële steun te organiseren met de strijd van de arbeiders van de CNV."

Spaanse versie

Ante la situación que viven los trabajadores de la empresa Constructora Nacional de Válvulas (CNV), ubicada en en Los Teques (Edo. Miranda), quienes llevan 2 años y tres meses sin recibir sus salarios tras haberse enfrentado al empresario golpista Andr�s Sosa Pietri, y mantienen en estos momentos ocupada la empresa exigiendo su reapertura bajo control de los trabajadores, queremos manifestar:

1. Apoyamos totalmente la lucha de los trabajadores de Constructora Nacional de Válvulas y nos ponemos a disposición del Comit� de Conflicto para organizar en nuestro centro de trabajo, barrio, parroquia o municipio la solidaridad con la misma.

2. Llamamos al Gobierno Bolivariano a actuar lo más rápidamente posible y, como ya hizo con la empresa Venepal -tambi�n abandonada por el empresario- expropiar Constructora Nacional de Válvulas.

3. Creemos que la nacionalización bajo control de los trabajadores de Constructora Nacional de Válvulas no sólo permitiría salvar los puestos de trabajo sino incluso generar más empleo en la zona así como garantizar la producción de válvulas para la petrolera estatal PDVSA ya que Constructora Nacional de Válvulas es la única empresa venezolana que elabora este producto.

4. Mientras se llega a esa situación demandamos a las autoridades del Ministerio de Trabajo y la Presidencia del Gobierno que se pague un subsidio a los trabajadores. Al mismo tiempo llamamos a todos los sindicatos afiliados a la UNT y a todos los colectivos partidarios de este proceso revolucionario a organizar la solidaridad económica activa con esta lucha y recoger fondos para ayudar a la valiente resistencia que está protagonizando este colectivo de trabajadores.

Join / affiliate to the campaign!

Make a donation!

Hands Off Venezuela's financial resources are limited so we rely on our supporters around the world.  Please make a donation of any size towards building the campaign