Nederlands

Massale deelname in België en Luxemburg tijdens de bijeenkomst uit solidariteit met de Bolivariaanse Revolutie

Prensa MPPRE
Vertaling: Patrick Hens

Brussel, 2 februari, 2011 – Een groot aantal organisaties die solidair zijn met de Bolivariaanse regering nam deel aan de bijeenkomst en optocht op het Flageyplein te Brussel voor de viering van 12 jaar Bolivariaanse Revolutie, geleid door Commandant President Hugo Chávez Frías.

De manifestatie van woensdagnamiddag kon rekenen op de aanwezigheid van volgende organisaties: Handen Af van Venezuela (afdeling België), de Bolivariaanse Kring van Luxemburg, International Action for Liberation (INTAL), Initiatief Cuba Socialista (ICS), Vrienden van Cuba, Grupo Colombia, Jongerenbeweging COMAC, Colectivo 13 de Abril, Colectivo ZinTV en Consejo Pro Bolivia.

Ook “de Pater van la Vega” was aanwezig, ex-priester en Belgisch sociaal strijder Frans Wuytack, evenals Benjamin Pestiau, voorzitter van de PVDA in Brussel-Halle-Vilvoorde, intellectuelen, artiesten, leden van het Belgisch en het Europees parlement, en diplomaten van de landen van de ALBA-TCP (Alianza Para los Pueblos de Nuestra América Tratado de Comercio de los Pueblos).

De ambassadeur van de Bolivariaanse Republiek Venezuela in België en Luxemburg, Antonio García, en het voltallig ambassadepersoneel namen ook deel aan de activiteiten.

Pestiau, van de PVDA, feliciteerde het volk van Venezuela voor zijn hoofdrol in een revolutie die de anti-imperialistische strijd op wereldniveau inspireert.

De activiteiten werden verder gezet in Centrum Lumen, Elsene-Brussel. Ambassadeur García vatte 12 jaar Bolivariaanse Revolutie samen. Hij zette de tastbare verwezenlijkingen van de Revolutie op een rijtje en vertelde hoe de waardigheid van een volk hersteld werd. Een volk dat eerder onzichtbaar en monddood gemaakt was door een neoliberale dictatuur.

In naam van Colectivo 13 de Abril en Handen Af van Venezuela benadrukte Paul-Emile Dupret het belang van internationale solidariteit voor de bestrijding van de schandelijke en manipulatieve mediacampagne, die het Venezolaanse revolutionaire proces wil destabiliseren. Hij beklemtoonde ook het integrerend karakter van de Bolivariaanse Revolutie in de Latijns-Amerikaanse regio, die een alternatief biedt voor het Europees kapitalistisch model in crisis.

In naam van de landen van de ALBA, waardeerde de raadgever van de Cubaanse ambassade in Brussel, Jorge Hadad, het enorm solidair en humaan karakter van de Bolivariaanse Revolutie, een proces dat volgens de Cubaanse diplomaat “zaden van liefde over de hele wereld zaait”.

Vertegenwoordigers van ARLAC (Asociación de Refugiados de América Latina y el Caribe) en de Bolivariaanse Kring van Luxemburg feliciteerden het Venezolaans volk en dankten hun leider Commandant Hugo Chávez Frías omdat ze in 12 jaar van revolutie de wereld opnieuw hoop gegeven hebben dat een alternatief model mogelijk is te midden van een kapitalistische wereld in crisis.

 

Foto’s: Klik hier