Nederlands

Zaterdag 15 april in Antwerpen: Solidariteitsdag met Venezuela

Verschillende organisaties slaan de handen in elkaar en organiseren een middag vol films en debatten over de Bolivariaanse Revolutie rond de vragen: wat is er aan de hand in Venezuela? En hoe kunnen we de solidariteit met Venezuela in Vlaanderen verder ontwikkelen?

Zaterdag 15 april van 13u tot 18u

Plaats: Zaal van de Algemene Centrale Antwerpen-Waasland, Van Arteveldstraat 17, 2060 Antwerpen (op vijf minuten van het Centraal Station).
Deelname in de kosten: €2

Programma:
-13u30: Documentaire 'The Revolution Will Not Be Televised'. Een unieke documentaire over de door de VS gesteunde staatsgreep in 2002 tegen de linkse president Hugo Chavez.
-15u30: 'Waarom is Venezuela onze solidariteit meer dan waard?' Debat met de zaal voorafgegaan door getuigenissen van
Erik Demeester (Campagne 'Handen Af van Venezuela!')
Wouter Van Damme (Comac)
Francine Mestrum (Attac)
Xavier Declerq (Oxfam Solidariteit)

-17u30: Afsluiting door Gust Haverbeke (vakbondssecretaris ACOD-Limburg)

Solidariteitsdag met Venezuela

 

Condoleezza Rice, de VS-minister van Buitenlandse zaken riep onlangs op tot de vorming van een internationaal front tegen Venezuela. Ze beschreef het land als een gevaar voor de hele regio. Wat is er aan de hand in dit Latijns-Amerikaanse land? Een grondige maatschappelijke verandering – de Bolivariaanse Revolutie – die de meerderheid van de bevolking uit de armoede wil tillen dankzij onder andere de herverdeling van olie-inkomsten.

Zo is er nu gratis geneeskunde met de hulp van 20.000 Cubaanse dokters. Een massaal alfabetiseringsprogramma heeft zelfs een prijs gekregen van de Unesco. Miljoenen mensen krijgen nu toegang tot het onderwijs. Volgens berekeningen is ongeveer de helft van de bevolking betrokken in deze onderwijsprogramma’s. Arbeiders bezetten hun fabrieken en krijgen de steun hiervoor van de regering. Boeren helpen met de landhervorming die een einde wil stellen aan het grootgrondbezit. En als kers op de taart ziet de democratisch verkozen president Hugo Chavez de oplossing van de problemen van de mensheid in een ‘Socialisme van de 21ste eeuw’. Chavez bijt de spits af in de strijd tegen het vrijhandelsakkoord dat de VS willen opleggen en hij werkt aan een ‘Bolivariaans Alternatief voor Amerika’. Redenen genoeg dus om enerzijds het Witte Huis op stang te jagen en anderzijds groeiende steun te krijgen van de onderdrukten in zijn land en er buiten.

een initiatief van De Algemene Centrale Antwerpen-Waasland, ACOD Limburg, ACOD West-Vlaanderen, Comac, Handen Af van Venezuela, IMAVO, Iniciativa Cuba Socialista, LEF (Links Ecologisch Forum), PSC-Open Huis Wereldvenster, Oxfam-Solidariteit, Salvador Allende Comité Antwerpen, Spa.Rood, 't Uilekot, Vonk, Vrede, Vrienden van Cuba, Christenen voor het Socialisme.
Voor meer info: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of bel naar 0479/25.77.35